A cassoulet egy kedvelt francia egytálétel, amiben jó sok húst és babot találunk. Az étel egyébként a mázas cserépedényről, a cassole-ról kapta a nevét. Nagyon hasonlít a sólethez, ami a szombati zsidó babétel. A Föld egyik legjobb egytálétele, így nem véletlen, hogy az egész világon megvan a múltja és a hagyománya ennek az ételnek. A francia változat otthona egy Toulouse melletti kisvárosban, Castelnaudaryban van.
Hozzávalók (2 személyre)
1 konzerv vörösbab
kevés zsír
1 szál kolbász, felkarikázva
15 dkg császárszalonna, felkockázva
1 nagy fej vöröshagyma, megtisztítva és felaprítva
3-4 gerezd fokhagyma jól áttörve
1 nagy sárgarépa, megtisztítva, felszeletelve
2-3 nagyobb paradicsom
só, bors
Elkészítése
- Egy edényben felolvasztjuk a zsírt, majd hozzáadjuk a kolbászt és a szalonnát és kisütjük a zsírját.
- Hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pirítjuk a húsok zsírján.
- Belekerül a felkarikázott sárgarépa, tovább pirítjuk.
- Felkockázzuk a paradicsomot és hozzáadjuk, megvárjuk, amíg levet ereszt.
- Hozzáöntjük a lecsöpögtetett babokat.
- Sózzuk, borsozzuk és még néhány percig főzzük.
- Tejföllel a tetején, bagettel kínáljuk.
0 megjegyzés:
Dí lo que piensas...