A spárgának a zsenge, megvastagodott hajtásait fogyasztjuk. E szár nemcsak jól emészthető rostokat, hanem A, B1-, B2-, C- és E-vitaminokat is tartalmaz. Ezenfelül aminosavakban gazdag, viszont koleszterint nem tartalmaz és zsírtartalma is jelentéktelen. A hajtások nagy része, 93-95%-a víz. 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van. Vízhajtóként és vesekő-eltávolítóként használja a népi gyógyászat. Kiváló méregtelenítő.
Hozzávalók
200 gramm bacon, apró kockákra vágva
4 gerezd fokhagyma
5 dl tej
só, bors
kevés olaj
250 gramm penne
10 dkg parmezán
Elkészítése
- A spárgának eltávolítom a fás részét, a maradékot pedig három részbe vágom. A rügyeket félreteszem.
- A szárakat sós vízben puhára főzöm.
- A pennét a csomagoláson leírt módon megfőzöm. A spárgarügyeket a főzés vége előtt néhány perccel a főzővízbe dobom, hogy megpuhuljanak.
- A bacont kevés olajon megpirítom.
- A tejbe a fokhagymát egészben belerakom és a tejet felforralom.
- A megfőtt spárgát leszűröm és hozzáadom a tejhez.
- Botmixerrel krémesítem.
- Hozzáadom a pirított bacont.
- Belereszelem a sajt felét.
- A tésztát leszűröm (rügyekkel együtt) és hozzákeverem a szószt.
- A parmezán másik felével megszórva tálalom.
0 megjegyzés:
Dí lo que piensas...