2012. július 2., hétfő

Cukkinis carbonara


Mint a legtöbb recept esetében, a carbonara eredetéről is számos történet szól. A neve a carbonaro, szénégető szóból származhat, mivel úgy tűnik, hogy a carbonara először a szénégetők kiadós vacsorájának számított. Az etimológia szerint a carbonara a szénbányász spagettije, a spaghetti alla carbonara kifejezés is erre utal. Egy történet szerint pedig a Carbonari, egy Olaszország egyesítésére létrejött titkos társaság tiszteletére készítették el először. Eléggé valószínű, hogy az étel Róma városából származik.
A carbonara először David Elizabeth Olasz ételek című szakácskönyvében jelent meg 1954-ben. Az étel még nem szerepel Ada Boni 1927-es La Cucina Romana írásában és a második világháború előtt nem is volt népszerű az étel. Elsőként a háború után került elő, mikor az olaszok el kezdtek sok tojást és bacont enni.



Hozzávalók (2 személyre)

20 dkg jó minőségű bacon
3-4 gerezd fokhagyma
4 dl tejszín
6 dkg parmezán
fél szál cukkini
250 gramm tészta
kevés olaj
só, bors

Elkészítése

  1. Kevés olajon el kezdem pirítani a felkockázott bacont és a lereszelt fokhagymagerezdeket.
  2. Mikor már a bacon eléggé megpirult, hozzáadom a megtisztított és felaprított cukkiniket.
  3. Amikor a cukkini kezd összeesni, az egészet felöntöm tejszínnel.
  4. Megvárom, amíg besűrűsödik és kevés parmezánt reszelek bele.
  5. Végül sózom, borsozom és a megfőtt tésztán tálalom.

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...