A Stroganoff módra elkészített ételek a XIX. századi Oroszországból erednek és nevüket valószínűleg a nagy és fontos Stroganoff család valamelyik tagjáról, Alexander Grigorievichról vagy Pavelról kapta a nevét. A recept először 1861-ben Elena Molokhovets klasszikus orosz szakácskönyvében jelent meg. Ez a recept marhahúsból készült és mustárral, valamint kevés tejföllel ízesítették, tehát még nem tartalmazott sem gombát, sem hagymát. Egy 1912-es recept hagymával és paradicsomsűrítménnyel készíti el. Ma már a Stroganoff tejfölös/tejszínes mártást és gombát jelent. Én is így készítettem.
Hozzávalók (2 személyre)
1 szál póréhagyma
2 csirkemellfilé
20 dkg gomba
2,5 tejszín
só, bors, fokhagymapor
kevés olaj
egy kávéskanál vaj
1 csokor friss petrezselyem
Elkészítése
- A hagymát apróra vágom és kevés olajon üvegesre pirítom.
- A csirkemellet felkockázom, befűszerezem és a hagymához adom.
- Kevés vizet öntök alá.
- A gombát meghámozom és apróra vágom, majd a csirkéhez hozzáadom.
- Addig sütöm az egészet, amíg a csirke átsül.
- Felöntöm tejszínnel és hozzáadom a vajat.
- Még főzöm az egészet néhány percig.
- A végén a felaprított petrezselymet rászórom.
- Rizzsel tátalom.
0 megjegyzés:
Dí lo que piensas...