A paella egy valenciai rizses fogás, mely modern formája a 19. század közepéből származik. A nem-spanyolok úgy tekintenek erre az ételre mint a spanyolok nemzeti ételére, de a spanyolok számára ez csak egy helyi fogás. A valenciaiak számára viszont nemzeti szimbólum ez az étel.
A paellának három fő típusa létezik Spanyolországban: készítenek valenciait (paella valenciana), tengeri herkentyűset (paella de marisco) és mixelt változatot is (paella mixta). A valenciai rizst, zöld zöldségeket és csirke/nyúl/kacsahúst valamint babot tartalmaz. A tengeri herkentyűs értelemszerűen rákkal, polippal, kagylóval teli, míg a mixelt változat egy free-style kombinációja a húsnak, a tenger gyümölcseinek és a zöldségeknek. Ezenkívül persze rengeteg változat létezik. Íme egy közülük:
Hozzávalók (6 személyre):
400 gramm rizs
egy löket olaj
1 evőkanál kolbászzsír
100 gramm kolbász
100 gramm füstölt-főtt tarja
400 gramm csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
300 gramm fagyasztott zöldborsó
1 csokor friss petrezselyem
egy citrom leve
só, bors, őrölt gyömbér
Elkészítése
- A rizst megfőzöm.
- Előkészülök az alaphoz: a kolbászt felkarikázom, a tarját felaprítom, a csirkét felkockázom és sózom, borsozom, valamint egy kis gyömbérrel felturbózom. A hagymát, a fokhagymát apróra vágom. A paprikákat felaprítom vagy felkockázom.
- Egy nagy lábosban felhevítem az olajat és a kolbászzsírt (ez utóbbi elhagyható).
- Hozzáadom a kolbászt, a tarját és a befűszerezett húst. Addig pirítom, amíg a hús egy kis színt kap.
- Hozzáadom a hagymákat és tovább pirítom.
- Később belekerülnek a paprikák is.
- Kevés vizet öntök hozzá, hogy ne ragadjon le.
- A petrezselymet durvára aprítva hozzáadom. Majd a legvégén kerül bele a borsó.
- Addig pirítom, amíg egy kis levet ereszt az egész.
- Hozzákeverem a rizst. A rizs a keletkezett szaftot fel fogja szívni és isteni finom lesz.
- Hozzáadom a citrom levét.
- Ha szükséges még fűszerezem.
0 megjegyzés:
Dí lo que piensas...