Mindig halljuk valahonnan, hogy érdemes sok halat fogyasztani. A hal - főleg a tengeri halak - sok omega 3 és omega 6 zsírsavakat tartalmaz, ami jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, így csökkenti az érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus és más hasonló betegségek kockázatát. Emellett ezek a zsírsavak fokozzák a szellemi képességeket. A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és
D-vitaminnak. Ezek segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a
szabadgyököket és növelni a betegségekkel szembeni
ellenálló képességet. A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin fedezhető fel a
halban nagyobb mennyiségben, az ásványi anyagok szempontjából pedig
vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős. És ég hosszan lehetne sorolni az előnyeit, ám ehelyett én inkább bemutatom, hogy mit főztem ma.
2-3 marék rizs
20 dkg füstölt sajt
1 kis fej lilahagyma
diónyi vaj
1 szem burgonya
1 szál sárgarépa
1 db kaliforniai paprika
1 fél padlizsán
1 fél kígyóuborka
2 szem paradicsom
1 csokor friss petrezselyem
egy marék fekete olívabogyó
egy pohár tejföl
só, bors, provanszi fűszerek, fokhagymapor
- A halat befűszerezem (só, bors, fokhagymapor, provánszi fűszerek) és vízben megpárolom.
- A rizst is megfőzöm.
- A zöldségekből ragut készítek: először a vajon el kezdem pirítani a hagymát.
- Hozzáadom a kockákra vágott burgonyát, répát és kaliforniai paprikát.
- Néhány perccel később kerül bele a padlizsán és az uborka, szintén kockákban.
- Végül a paradicsomot adom hozzá.
- Pirítom még együtt az egészet néhány percig, sózom, borsozom és provanszi fűszerekkel bőségesen meghintem.
- Hozzáadom az olívabogyókat, amiket kézzel elfelezek.
- Belekavarom a tejfölt.
- Egy tűzálló tál aljára helyezem a ragut, erre a halat kisebb darabokban, majd a tetejére kerül a rizs és végül füstölt sajtot reszelek rá, majd 10-15 percig az egészet grillezem, amíg a sajt rá nem pirul.
0 megjegyzés:
Dí lo que piensas...