2011. november 14., hétfő

Hogyan tegyünk változatossá egy ételt? - egy alaprecept és két extra

Bizonyára veled is megesik, hogy vágysz valami újdonságra, egy olyan ételre, amit még sosem kóstoltál. Természetesen így sem akarsz hosszan vesződni az étellel, mert sietned kell a munkahelyedre, az egyetemre, a bankba satöbbi. Ilyenkor kell bevetni a különböző mártásokat, szószókat: gyorsan kész vagyunk velük és mégis változatossá, különlegessé tehetjük velük még a legegyszerűbb ételeket is. Most két olyan mártást mutatok be, melyek a sült szárnyasokhoz kiválóak.

Az alaprecept: sült csirkemell zöldségkörettel

Hozzávalók (2 személyre)
2 csirkemell
iglo zöldségköret
olaj, vaj
só, bors, kakukkfű

Elkészítése

  1. A csirkemellet vékony szeletekre szelem. Mindkét oldalát sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítem.
  2. Egy diónyi vajat és egy kevés olajat hevítek a serpenyőben és a csirkék mindkét oldalát 10-15 percig sütöm, amíg szép piros színük lesz.
  3. Addig elkészítem a zöldségköretet. Egy wokban (normál serpenyő is megfelelő) egy kis olajat és diónyi vajat hevítek.
  4. Ráöntöm a fagyasztott zöldségeket, sózom, borsozom és addig főzöm őket, amíg megpuhulnak.
Mártás A - sajtmártás
Hozzávalók (2 személyre)
1 db tömlőssajt
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
8 dkg reszelt trappista sajt (lehet többféle is)
egy csokor friss bazsalikom
só, bors

Elkészítése (5 perc):
  1. Közepes lángon egy lábosban a tömlőssajtot és a tejszínt egy homogén anyaggá olvasztom össze.
  2. Belereszelem a két gerezd fokhagymát.
  3. Hozzáadom a reszelt sajtot és beleolvasztom
  4. Apróra vágott bazsalikommal, sóval és borssal ízesítem.
  5. Forrón tálalom a húshoz.
Mártás B - joghurtos mártás
Hozzávalók (2 személyre)
1 doboz (250 gramm) görög joghurt
1 db friss chilipaprika
2 gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja és néhány csepp citromlé
só, rózsabors, oregánó

Elkészítése (5 perc)
  1. A joghurtot simára kavarom.
  2. A chilipaprikát kettébevágom és kimagozom, majd apróra felszeletelem és hozzáadom a joghurthoz.
  3. A fokhagymákat lereszelem és hozzáadom a joghurthoz.
  4. A citrom héját és levét is belekavarom a mártásba.
  5. Végül a fűszerekkel ízesítem.

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...