2011. november 21., hétfő

Morzsás karfiol - baconos mártással

A karfiol Európában igen népszerű növény. Virágzatát fogyasztjuk, mely akkor kiváló, ha teljesen fehér és rózsái szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Érdemes felhasználni az ételekben, mert C-vitaminban gazdag (60 mg/100 g), emellett sok ásványi sót is tartalmaz. Leveseket, salátákat, savanyúságot, rántott karfiolt vagy rakott karfiolt készítenek belőle. Én most ennek az utóbbinak készítem el a húsmentes változatát.

Hozzávalók (4-6 személyre)
2 közepes fej karfiol
 1 nagy pohár tejföl
250 gramm zsemlemorzsa
250 gramm füstölt sajt
só, olaj
a mártáshoz: 10 dkg bacon, 2 dl tejszín, só, szárított petrezselyem, oregano

Elkészítése
  1. a karfiolt rózsáira szedem, alaposan megmosom és sós vízben fél óra alatt puhára főzőm.
  2. a zsemlemorzsát olajban megpirítom
  3. elkészítem a mártást: kevés olajon megpirítom a bacont
  4. mikor a bacon kiengedte magából a zsírját, hozzáöntöm a tejszínt, felforralom és végül fűszerezem.
  5. egy tűzálló tál alját vastagon bekenem tejföllel.
  6. mikor készen van a karfiol, leszűröm és összekeverem a zsemlemorzsával
  7. a tűzálló tálban rétegzem a hozzávalókat: a tejfölre először egy réteg morzsás karfiol kerül, utána megint tejföl és ezt addig folytatom, amíg el nem fogynak az összetevők. A tetejére szintén tejföl kerül.
  8. Végül ráreszelem a füstölt sajtot és 15 percre berakom a mikróba, grill funkcióra kapcsolva, hogy a teteje is szép piros legyen.
  9. Húsimádóknak a baconos mártással, a vegáknak anélkül tálalom.

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...