A bolognai szósz vagy ragu egy hús alapú szósz, melyet főleg tésztával fogyasztunk. E csodás étel eredete az olasz városkához, Bolognához köthető. Eredetileg tagliatelle tésztával szolgálják fel, de a bolognai lasagnéba is ezt a szószt töltik. Az eredeti receptet 1982-ben regisztrálták, melybe marhahús, pancetta, hagyma, répa, zeller, paradicsom, vörös százaz bor és tej került. Én most valami hasonlót készítettem.
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 löket olaj
1 púpozott kávéskanál oregano
500 gramm darált marhahús
2×400 gramm konzervparadicsom
1 kevés paradicsomsűrítmény
szárított vagy friss bazsalikom
só, bors
Elkészítése
- Egy lábosba olajon el kezdem pirítani az apróra vágott hagymát és a bacont. Hozzáadom az oreganot. Körülbelül 5 perc után botmixerrel egy masszát készítek belőle, hogy a végén valóban szószt kapjak.
- Ehhez a masszához hozzádolgozom a marhahúst és ezt is pirítom egy kis ideig.
- Ezt követően beleöntöm a paradicsomkonzerveket.
- Megszórom bazsalikommal.
- Hagyom egy kicsit rotyogni, majd botmixerrel megint belenyúlok.
- Addig főzőm közepes lángon, amíg az egész besűrűsödik. Ezután belekavarom a sűrítményt.
- Sózom, borsozom. Pennével, sajttal a tetején tálalom.
És ami a legjobb benne. nemcsak tésztához kiváló, de én melegszendvicsként is imádom! :)
0 megjegyzés:
Dí lo que piensas...