2011. december 6., kedd

Pistou leves

A pistou a minestrone leves provence-i változata. Kihagyhatatlan belőle a fokhagyma, a bazsalikom és az olívaolaj. Jellemző zöldsége még a bab, a burgyonya, a paradicsom, de ezek bármi mással helyettesíthetőek. Nyári jellegű leves, de nekem mégis a karácsonyt juttatja eszembe. Ennek persze lehet az az oka, hogy december 6-ot írunk.

Hozzávalók (4 személyre)

1 fej vöröshagyma
2+2 gerezd fokhagyma
2 szál zöldhagyma
2 szál répa
1 nagyobb burgonya
1 szem paradicsom
1 paprika
1 csokor bazsalikom
10 dkg reszelt sajt
1 konzerv vörösbab
1 konzerv fehérbab
kevés olaj
só, bors

Elkészítése
  1. Kevés olajon 10 percig pirítom fedő alatt az apróra vágott vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, a felkarikázott zöldhagymát és a feldarabolt répát.
  2. Ezután hozzáadom a felkockázott burgonyát, átforgatom és az egészet felöntöm 1,5 liter vízzel. Felforralom, majd közepes lángra állítom a tűzhelyt.
  3. Belekerül a pradicsom és a paprika egészben.
  4. Sózom, borsozom.
  5. Addig főzöm a zöldségeket, amíg mindegyik megpuhul. Ezután adom hozzá a leszűrt babokat.
  6. Főzöm még néhány percig, addig a maradék fokhagymát kevés sóval és a bazsalikom levelekkel egy mozsárban összetöröm és belekeverem a reszelt sajtot. Ezt a keveréket hozzáadom a forró leveshez.
  7. Utólag ízesítem, ha szükséges és forrón, a tetejét reszelt sajttal megszórva tálalom.

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...