2012. augusztus 28., kedd

Lasagne

A lasagne egy olasz tésztaétel, melynek alapját egy speciális lap alakú tészta képezi, amit régebben búzadarából, ma pedig durumlisztből készítenek el. Eredetéről három legenda kering, melyből kettő ókori görög eredetre utal. A fő elmélet szerint a lasagne a görög laganon szóból származik, ami sík tésztát jelent. A görögök még mindig használják a Lagana szót egy bizonyos lapos, kovászatlan kenyér jelölésére. A másik elmélet szerint a lasagne a görög lasana vagy lasanon szóból ered, ami maga az edény állványa. A rómaiak ezt a szót kölcsönözték, hogy a lasanummal megjelöljék a kondér szót. Az olaszok is ma ezzel a kifejezéssel jelölik azt az edényt, amiben a lasagne készül. A harmadik vélekedés szerint egy 14. századi angol recept, a Loseyn alapján készítik a lasagne-t, melyet egy II. Richárd uralkodása alatt készült receptkönyvben találtak. Ez a recept nemcsak nevében, hanem elkészítési módjában is nagyon hasonlít a mai lasagné-ra. Azonban ebből az ősi receptből még hiányzik a paradicsom, ami Kolombusz 1492-es útja előtt nem volt Európában ismert. Az első paradicsomos lasagne receptje egy 1692-es nápolyi receptgyűjteményből származik, ami az étel eredetéül spanyol forrásokat jelöl meg. Számos eredete van tehát az ételnek, melyet a következőképpen is el lehet készíteni.

Hozzávalók (2-4 személyre)
1 fej vöröshagyma
500 gramm sertéshús
kevés olaj
3-4 gerezd fokhagyma
160 gramm sűrített paradicsom
só, bors, kakukkfű, oregánó
a besamelhez: 2 evőkanál jó minőségű margarin, 1 marék liszt, tej, só, bors
lasagne tésztalap
20 dkg sajt.

Elkészítése

  1. Bolognai mártást készítek a következő módon:
  2. A hagymákat apróra vágom és kevés olajon megpirítom őket.
  3. A nyers húst befűszerezem és a hagymára teszem, majd addig pirítom, amíg kifehéredik.
  4. Kevés vizet öntök alá és néhány percig puhítom a húst.
  5. Hozzáadom a paradicsompürét és a kakukkfüvet, az oreganot és néhány percig hagyom még rotyogni.
  6. Ha kell, még megsózhatom.
  7. A besamelmártáshoz vajat olvasztok egy serpenyőben, majd lisztet szórok rá és felöntöm annyi tejjel, hogy sűrű mártást kapjak. (Ne legyen csomós!) Szabadon fűszerezem!
  8. A tésztát leforrázom és félig puhára főzöm sós vízben.
  9. Kezdődik a rétegezés: legalulra kerül a besamel, utána a tészta és a ragu. Ezt a folyamatot addig folytatom, amíg el nem fogynak a mártások. Legfelülre a ragu kerüljön.
  10. a ragu tetejére szórom a lereszelt sajtot és grillezve 20-25 percig sütöm. (A sajt piros legyen!)
  11. Melegen tálalom.

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...