2012. május 13., vasárnap

Babgulyás

"A gulyás, közeli rokonaival, a pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyeket a 19. században a polgári és a nemesi konyhában teljes mértékben létjogosultságot szereztek. A magyar konyha alapjait képező három ételfajta (sőt bizonyos szempontból idesorolható a halászlé is) története elválaszthatatlan egymástól, sőt a forrásokból nagyon sokszor az sem derül ki egyértelműen, hogy mely ételről van szó, ugyanis az elnevezések használata nem volt egységes, mint ahogy napjainkban sem az. A gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet igen sok országban ismernek Gulaschgoulash néven, bár elkészítési módjuk különbözik a „mi” gulyásunkétól. A gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a gulyásleves, amelynek történelmi szerepe, elkészítési módja egészen más, mint a pásztorok által készített eredeti gulyás ételé volt." (wikipedia.hu)


Hozzávalók (2-4 személyre)

1 nagy fej vöröshagyma
1 szál répa
1 szál fehérrépa
1 szem burgonya
1 db tv paprika
1 szem paradicsom
1 konzerv vörösbab
50 dkg gulyáshús
3-4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál zsír
só, bors, fűszerpaprika
a rántáshoz: liszt+olaj




Elkészítése

  1. A hagymákat megtisztítom, felaprítom és kacsazsírban párolom őket 10 percig.
  2. A lábasba rakom a felkockázott, befűszerezett gulyáshúst és addig pirítom a hagymákkal, amíg kifehéredik.
  3. Hozzáadom a megtiszított répát, fehérrépát, burgonyát, paprikát és 1 liter vízzel felengedem az ételt.
  4. Kis lángon addig főzöm az ételt, amíg minden hozzávaló megpuhult.
  5. Ezután kerül bele a paradicsom és a bab, amiket még néhány percig főzök a többi hozzávalóval együtt.
  6. Piros rántást készítek (forró olaj+liszt+fűszerpaprika) és ezzel sűrítem a levest.
  7. Fűszerezem még, ha szükséges és ezután tálalom.




0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...