2012. május 15., kedd

Medvehagymás húsgolyók pennével

A medvehagyma hatóanyaga megegyezik a fokhagymáéval: kén tartalmú allicint tartalmaz. Ez az anyag baktérium- és gombaölő, így kiválóan alkalmazható gyomorpanaszok, bélrendszeri problémák és egyéb fertőzések kezelésére. A friss medvehagymának magas az illóolaj-, C-vitamin-, prosztagladin és flavonoid-tartalma. Vastartalma is magas. Csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, méregtelenít, enyhíti a fejfájást és antibiotikus hatású. A fokhagymával összehasonlítva több előnye is ismert. Aktívabb a hatóanyag tartalma, olyan hasznos vegyületek is előfordulnak benne, amelyek a termesztett fokhagymában nem találhatók, vagy a fokhagymában csak kis koncentrációban fordulnak elő, illata jóval enyhébb. Fűszernövényként jellegzetes ízét, kulináris értékét a cisztein szulfoxidoknak illetve egyéb illó vegyületeinek köszönheti. Készíthetünk belőle salátát, levest, főzeléket, mártást, de tésztaételekhez is passzol az íze.


Hozzávalók:
500 gramm darált sertéshús
250 gramm penne
fűszerpaprika, só, fokhagymapor, köménymag
200 gramm brokkoli
100 gramm medvehagyma
kacsazsír
kevés vaj
10 dkg parmezánsajt






Elkészítése

  1. A darált húst befűszerezem és kis golyókat gyúrva belőle kacsazsírban megsütöm. (A megmaradt zsiradékot félrerakom.)
  2. A tésztát a csomagoláson előírt módon sós vízben megfőzöm. Az utolsó percekben hozzáadom a brokkolit, hogy az is megpuhuljon.
  3. A medvehagymát kevés vajon megfonnyasztom.
  4. A tésztát leszűröm, belekeverem a hagymát és beleforgatom a húsgolyókat.
  5. Meglocsolom a visszamaradt olajjal és 5 dkg parmezánt olvasztok rá.
  6. Egy tálra halmozva, a maradék parmezánnal megszórva tálalom.

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...