A medvehagyma hatóanyaga megegyezik a fokhagymáéval: kén tartalmú allicint tartalmaz. Ez az anyag baktérium- és gombaölő, így kiválóan alkalmazható gyomorpanaszok, bélrendszeri problémák és egyéb fertőzések kezelésére. A friss medvehagymának magas az illóolaj-, C-vitamin-, prosztagladin és flavonoid-tartalma. Vastartalma is magas. Csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, méregtelenít, enyhíti a fejfájást és antibiotikus hatású. A fokhagymával összehasonlítva több előnye is ismert. Aktívabb a hatóanyag tartalma, olyan hasznos vegyületek is előfordulnak benne, amelyek a termesztett fokhagymában nem találhatók, vagy a fokhagymában csak kis koncentrációban fordulnak elő, illata jóval enyhébb. Fűszernövényként jellegzetes ízét, kulináris értékét a cisztein szulfoxidoknak illetve egyéb illó vegyületeinek köszönheti. Készíthetünk belőle salátát, levest, főzeléket, mártást, de tésztaételekhez is passzol az íze.
0 megjegyzés:
Dí lo que piensas...