A ravioli egy olasz töltött tésztaféle, amit nagyon sokféleképpen készítenek el. Legkorábban Francesco di Marco 14. századi írásában, A velencei kalmárban említik ezt az ételt. Egy 14. század közepéből származó kézirat számol be arról, hogy a raviolit a Libro per cuoco zöld fűszernövényekkel, felvert tojással és friss sajttal kínálta. Toszkánában a legkorábbi említések egy kereskedő levelezéseiben jelennek meg, akit Rómában is igen népszerűnek számított. Ott először egyébként ezt az ételt 1549-ben szolgálták fel a pápai konklávénak. A raviolit ekkor már az angolok is ismerik, rauioles néven, így feltételezhető, hogy a ravioli közeli rokona a máltai ravjul korábban született meg. A ravjult tradicionálisan ricottával és sajttal töltik meg, az én raviolim pedig így néz ki:
Hozzávalók (2 személyre)
2 tojás
250 gramm fehérliszt
1 csipet só
1 ek. olaj
1 ek. víz
250 gramm spenót
3-4 gerezd fokhagyma
150 gramm ricotta
egy kis kanál vaj
1 csipet szerecsendió
50+15 gramm reszelt parmezán
75 gramm vaj
150 ml tejszín
kevés zsálya
só, bors, fokhagymapor
Elkészítése
- A lisztet és a tojást durva morzsás állagúra keverem. Hozzáöntök annyi vizet, hogy rugalmas tésztát tudjak belőle gyúrni. (Legyen puha, de ne ragadjon.) A tésztát fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez kevés olajon megdinszteljük fokhagymát és hozzáadjuk a felaprított spenótot. A spenótot addig pároljuk, amíg a leve elfő.
- Hozzáadjuk a vajat és a szerecsendiót, majd a fűszerekkel ízesítjük. Hagyjuk kihűlni.
- Egy tálban összekverjük a ricottát, a parmezánt és belekeverjük a spenótot. A tölteléket is kihűtjük.
- A tésztát négy darabra osztjuk, gombócokká formázzuk és hosszú téglalapokat nyújtunk belőlük.
- A kinyújtott tésztára (csak az egyik szélére) tölteléket halmozunk egymástól ujjnyi távolságra. Az üres oldalt ráhajtjuk a töltelékre és a töltelékek közötti részt lenyomkodjuk, hogy ne maradjon bent levegő. Derelyeszaggatóval vagy késsel elvágjuk a tésztát az üres helyeknél.
- A tésztákat forró, sós vízben 2-3 percig főzzük. Amíg főznek elkészítjük a szószt (olvasszuk fel a vajat, keverjük bele a tejszínt, a zsályát és sózzuk meg.)
- A tésztát leszűrjük, átforgatjuk a zsályás vajjal, parmezánt reszelünk rá és tálaljuk.
0 megjegyzés:
Dí lo que piensas...