2013. január 5., szombat

Spenótos-ricottás ravioli


A ravioli egy olasz töltött tésztaféle, amit nagyon sokféleképpen készítenek el. Legkorábban Francesco di Marco 14. századi írásában, A velencei kalmárban említik ezt az ételt. Egy 14. század közepéből származó kézirat számol be arról, hogy a raviolit a Libro per cuoco zöld fűszernövényekkel, felvert tojással és friss sajttal kínálta. Toszkánában a legkorábbi említések egy kereskedő levelezéseiben jelennek meg, akit Rómában is igen népszerűnek számított. Ott először egyébként ezt az ételt 1549-ben szolgálták fel a pápai konklávénak. A raviolit ekkor már az angolok is ismerik, rauioles néven, így feltételezhető, hogy a ravioli közeli rokona a máltai ravjul korábban született meg. A ravjult tradicionálisan ricottával és sajttal töltik meg, az én raviolim pedig így néz ki:

Hozzávalók (2 személyre)
2 tojás
250 gramm fehérliszt
1 csipet só
1 ek. olaj
1 ek. víz
250 gramm spenót
3-4 gerezd fokhagyma
150 gramm ricotta
egy kis kanál vaj
1 csipet szerecsendió
50+15 gramm reszelt parmezán
75 gramm vaj
150 ml tejszín
kevés zsálya
só, bors, fokhagymapor

Elkészítése

  1. A lisztet és a tojást durva morzsás állagúra keverem. Hozzáöntök annyi vizet, hogy rugalmas tésztát tudjak belőle gyúrni. (Legyen puha, de ne ragadjon.) A tésztát fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez kevés olajon megdinszteljük fokhagymát és hozzáadjuk a felaprított spenótot. A spenótot addig pároljuk, amíg a leve elfő. 
  3. Hozzáadjuk a vajat és a szerecsendiót, majd a fűszerekkel ízesítjük. Hagyjuk kihűlni.
  4. Egy tálban összekverjük a ricottát, a parmezánt és belekeverjük a spenótot. A tölteléket is kihűtjük.
  5. A tésztát négy darabra osztjuk, gombócokká formázzuk és hosszú téglalapokat nyújtunk belőlük. 
  6. A kinyújtott tésztára (csak az egyik szélére) tölteléket halmozunk egymástól ujjnyi távolságra. Az üres oldalt ráhajtjuk a töltelékre és a töltelékek közötti részt lenyomkodjuk, hogy ne maradjon bent levegő. Derelyeszaggatóval vagy késsel elvágjuk a tésztát az üres helyeknél. 
  7. A tésztákat forró, sós vízben 2-3 percig főzzük. Amíg főznek elkészítjük a szószt (olvasszuk fel a vajat, keverjük bele a tejszínt, a zsályát és sózzuk meg.)
  8. A tésztát leszűrjük, átforgatjuk a zsályás vajjal, parmezánt reszelünk rá és tálaljuk.

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...