2011. december 22., csütörtök

Bolognai szósz

A bolognai szósz vagy ragu egy hús alapú szósz, melyet főleg tésztával fogyasztunk. E csodás étel eredete az olasz városkához, Bolognához köthető. Eredetileg tagliatelle tésztával szolgálják fel, de a bolognai lasagnéba is ezt a szószt töltik. Az eredeti receptet 1982-ben regisztrálták, melybe marhahús, pancetta, hagyma, répa, zeller, paradicsom, vörös százaz bor és tej került. Én most valami hasonlót készítettem.

Hozzávalók (6 személyre)
3 szelet húsos bacon
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 löket olaj
1 púpozott kávéskanál oregano
500 gramm darált marhahús
2×400 gramm konzervparadicsom
1 kevés paradicsomsűrítmény
szárított vagy friss bazsalikom
só, bors

Elkészítése
  1. Egy lábosba olajon el kezdem pirítani az apróra vágott hagymát és a bacont. Hozzáadom az oreganot. Körülbelül 5 perc után botmixerrel egy masszát készítek belőle, hogy a végén valóban szószt kapjak.
  2. Ehhez a masszához hozzádolgozom a marhahúst és ezt is pirítom egy kis ideig.
  3. Ezt követően beleöntöm a paradicsomkonzerveket. 
  4. Megszórom bazsalikommal.
  5. Hagyom egy kicsit rotyogni, majd botmixerrel megint belenyúlok.
  6. Addig főzőm közepes lángon, amíg az egész besűrűsödik. Ezután belekavarom a sűrítményt.
  7. Sózom, borsozom. Pennével, sajttal a tetején tálalom.

És ami a legjobb benne. nemcsak tésztához kiváló, de én melegszendvicsként is imádom! :)

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...