2011. december 30., péntek

Marokkói csirke

A marokkói konyhát rengeteg hatás érte az évszázadok folyása során. Az ízeket befolyásolták a hódítók folyamatos jelenléte és az új bevándorlók és ezekhez még hozzájöttek az afrikai, európai és közel-keleti fűszerek sokasága. A tipikus marokkói fogások általában köleskásával és tyúkból vagy birkahúsból készülnek. A marokkóiak pedig mindenhez kenyeret esznek, méghozzá a sajátjukat, amit kessranak hívnak. Legelterjedtebb ételük a kuszkusz, amit sült birkahússal és csípős, zöldséges mártással fogyasztanak. Én most ezt készítettem el, csirkéből.

Hozzávalók (2-3 személyre)
fél kilogramm csirkemellfilé
20 dkg kuszkusz
1 citrom leve
1 fej lilahagyma
400 gramm konzerv csicseriborsó
1 csokor friss petrezselyem
3 szem paradicsom
8 szem aszalt sárgabarack
egy marék dió
kevés vaj
1 pohár joghurt
olaj
só, bors, piros paprika, curry, szárított gyömbér, római kömény, fokhagymapor, chili

Elkészítése
  1. A kuszkusszal kezdjük, mert az készül el a leghamarabb. A kuszkuszra forrásban levő vizet öntök, annyit, hogy éppen ellepje. Sózom, borsozom és egy kevés olajat öntök rá, belecsavarom a citrom levét, majd alufóliával lefedem és pihentetem.
  2. A csirkét 2,5 centiméteres kockákra darabolom és megforgatom őket sóban, borsban, fűszerpaprikában, curry-ben, gyömbérben és fokhagymaporban. (Ezt úgy a legegyszerűbb elvégezni, ha egy tálra kiszórok minden fűszerből egy kicsit és ott belefogatom a darabokat.)
  3. Ezután a csirkét forró olajban kisütöm.
  4. A csípős mártáshoz először apróra darabolom a hagymát, majd olajon el kezdem pirítani.
  5. Fűszerezem: római köménnyel és chilivel.
  6. Hozzáadom a petrezselymet, a vajat, az apróra tört diót és a feldarabolt sárgabarackot. Összekeverem és egy kevés ideig még pirítom.
  7. Ezután kerül hozzájuk a paradicsom és a csicseriborsó, majd az egészet kevés vízzel felengedem és hagyom besűrűsödni.
  8. Mikor már elég sűrű, villával áttöröm és sóval, borssal ízesítem.

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...