2011. december 4., vasárnap

Töklecsó

A lecsó egy hagyományos, híres magyar fogás. Igaz eredetileg a balkán területekről származik, de ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartjék. A lecsó egy zöldségragu, egyfajta paradicsom-paprika pörkölt. Rengeteg féle módja van az elkészítésének, én most tökkel próbáltam ki.

Hozzávalók


1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
egy kevés olaj
20 dkg kolbász, felkockázva
3 közepes tv paprika, felkockázva
6 szem paradicsom, apróra vágva
1 fél kaliforniai paprika, felkockázva
0,5 kg tök, felkockázva
1 szál lecsókolbász, felkarikázva
2-3 dl víz
só, bors, fűszerpaprika


Elkészítése
  1. A kolbászt felhevített lábosba helyezem, a zsírját kevés olajon kisütöm.
  2. A lábosba belehelyezem a hagymákat és a kolbászzsíron pirítom.
  3. Mikor a hagyma már áttetsző hozzáadom a paprikát, a paradicsomot, a kaliforniai paprikát és a tököt.
  4. Felöntöm egy kevés vízzel és sózóm, borsozom.
  5. Közepes lángon addig főzőm, amíg az összes zöldség megpuhul.
  6. A végén hozzáadom a lecsókolbászt és még 2-3 percig főzőm. 
  7. Ekkor kerül bele a fűszerpaprika is.
  8. Melegen, puha kenyérrel tálalom.

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...