2012. január 14., szombat

Paella

A paella egy valenciai rizses fogás, mely modern formája a 19. század közepéből származik. A nem-spanyolok úgy tekintenek erre az ételre mint a spanyolok nemzeti ételére, de a spanyolok számára ez csak egy helyi fogás. A valenciaiak számára viszont nemzeti szimbólum ez az étel.
A paellának három fő típusa létezik Spanyolországban: készítenek valenciait (paella valenciana), tengeri herkentyűset (paella de marisco) és mixelt változatot is (paella mixta). A valenciai rizst, zöld zöldségeket és csirke/nyúl/kacsahúst valamint babot tartalmaz. A tengeri herkentyűs értelemszerűen rákkal, polippal, kagylóval teli, míg a mixelt változat egy free-style kombinációja a húsnak, a tenger gyümölcseinek és a zöldségeknek.  Ezenkívül persze rengeteg változat létezik. Íme egy közülük:

Hozzávalók (6 személyre):
400 gramm rizs
egy löket olaj
1 evőkanál kolbászzsír
100 gramm kolbász
100 gramm füstölt-főtt tarja
400 gramm csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
300 gramm fagyasztott zöldborsó
1 csokor friss petrezselyem
egy citrom leve
 só, bors, őrölt gyömbér

Elkészítése

  1. A rizst megfőzöm.
  2. Előkészülök az alaphoz: a kolbászt felkarikázom, a tarját felaprítom, a csirkét felkockázom és sózom, borsozom, valamint egy kis gyömbérrel felturbózom. A hagymát, a fokhagymát apróra vágom. A paprikákat felaprítom vagy felkockázom.
  3. Egy nagy lábosban felhevítem az olajat és a kolbászzsírt (ez utóbbi elhagyható).
  4. Hozzáadom a kolbászt, a tarját és a befűszerezett húst. Addig pirítom, amíg a hús egy kis színt kap.
  5. Hozzáadom a hagymákat és tovább pirítom.
  6. Később belekerülnek a paprikák is.
  7. Kevés vizet öntök hozzá, hogy ne ragadjon le. 
  8. A petrezselymet durvára aprítva hozzáadom. Majd a legvégén kerül bele a borsó.
  9. Addig pirítom, amíg egy kis levet ereszt az egész.
  10. Hozzákeverem a rizst. A rizs a keletkezett szaftot fel fogja szívni és isteni finom lesz.
  11. Hozzáadom a citrom levét.
  12. Ha szükséges még fűszerezem.

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...