2011. november 14., hétfő

A csodálatos chili con carne

A chili con carne (vagy chilis bab) egy igen csípős fogás. Az étel neve a spanyol nyelvből ered, annyit tesz: chili paprika hússal. Az eredeti chili con carnéből nem hiányozhat a chili paprika, a fokhagyma, a vöröshagyma és a darált marhahús. Ugyanakkor a bab és a paradicsom is egy igen gyakran használt összetevő. Az étel hazája ugyan Mexikó, de már egyre több amerikai fast-food étterem menüjében szerepel. És persze rengeteg változata ismert. Én most egy olyan receptet mutatok be, amit Jamie Olivertől tanultam. 

Hozzávalók (6 személyre)
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 szál közepes répa
egy kávéskanál fahéj
egy kávéskanál római kömény
egy kávéskanál cayenne bors (vigyázzunk vele, nagyon erős)
1×400 gramm csicseriborsó konzerv, a leve nélkül
1×400 gramm konzervbab, a leve nélkül
1×400 gramm kukoricakonzerv, a leve nélkül
2×400 gramm paradicsomkonzerv, a levével együtt
400 ml víz
500 gramm darált marhahús
1 db kaliforniai paprika, apróra vágva
egy csokor friss petrezselyem
egy kávéskanál fűszerpaprika
olaj
só, bors

Elkészítése
  1. A vöröshagymát, fokhagymát, répát apróra vágom és bő olajban el kezdem őket pirítani.
  2. Hozzáadom a fahéjat, római köményt, cayenne borsot, átkavarom és addig pirulnak, amíg szép színt nem kapnak.
  3. A lábosba beleöntöm a leszűrt csicseriborsót, babot és a kukoricát, majd a paradicsomkonzervet a lével együtt.
  4. Beleforgatom a húst és hozzáadom a kaliforniai paprikát.
  5. Felöntöm a vízzel, sózom, borsozom és az egészet felforralom.
  6. A lángot kicsire állítom és egy óráig főzőm, néha megkavarva, hogy ne égjen le.
  7. Közben hozzáadom a petrezselymet és a fűszerpaprikát.
  8. Amikor besűrűsödött, forrón tálalom puha kenyérrel vagy zsemlével.

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...